Op een slimme manier de tuin onderhouden

Wereldwijd staan de technologische ontwikkelingen niet stil. Ook rondom het huis en in de tuin gaan deze technologische ontwikkelingen een steeds groter rol spelen. Denk bijvoorbeeld eens aan energie besparen met een slimme thermostaat of het automatisch stofzuigen van je huis met een robot stofzuiger. Ook technologische ontwikkelingen voor de tuin blijven niet onopgemerkt. Denk bijvoorbeeld eens aan kunstgras waardoor je grasveld nagenoeg onderhoudsvrij is. Ben je toch meer van het echte werk en heeft echt gras jouw voorkeur? Dan moet je gelijk een stuk meer onderhoud plegen. Gelukkig is er een oplossing om ook een écht grasveld eens stukje meer onderhoudsvrij te maken. Met een robot grasmaaier heb je een slimme oplossing om de tuin te onderhouden. Benieuwd naar de functies, varianten en waarom je voor een robot grasmaaier moet kiezen? Sfeer & Wonen zet deze punten voor je op een rijtje!

Hoe werkt een robot grasmaaier?

Een robot grasmaaier is er voor de mensen die een mooie, maar onderhoudsvrije tuin willen. Geniet je van een prachtige tuin zonder kunstelementen en heb je geen groene vingers? Dan is de robot grasmaaier een ultieme uitkomst. Het apparaat neemt je namelijk het onderhoud van je grasveld compleet uit handen. De robot grasmaaier doet een beetje denken aan een robot stofzuiger, die je woning automatisch vrij maakt van stof. 

Een automatische grasmaaier zet je op dezelfde wijze in je tuin neer, waar de grasmaaier langzaam je gazon kortwiekt. Dat doet hij volautomatisch, dus kun jij rustig iets anders gaan doen. Bijna alle robot grasmaaiers worden geleverd met een oplaadstation en zogeheten grensdraad. Dit draad geeft aan tot waar de grasmaaier kan maaien. Zo voorkom je dat de maaier in je borders terechtkomt en jouw mooie planten en bloemen ook kortwiekt.

De verschillende varianten 

De meeste standaard varianten van een robot grasmaaier, maaien je gras en mulchen deze ook direct. De maaiers beschikken namelijk vaak over een mulchfunctie. Dit betekent dat het gras wordt fijngemalen en op je grasveld terecht komt. De maaier neemt het gemaaide gras dus niet mee zoals bij een traditionele maaier. Er zijn echter ook varianten op de markt met ingebouwde regensensor of diefstalbeveiliging. Sommige maaiers kunnen bestuurd worden met een app of hebben extra slimme functionaliteiten zodat ze de snelste en meest efficiënte route nemen. Welke variant voor jou geschikt is hangt van de grootte en vorm van je tuin. Daarnaast speelt ook je budget mee. Van hoe meer functies je voorzien wilt zijn, hoe duurder het apparaat zal kosten. 

Wanneer kies je voor een robot grasmaaier?

De robot grasmaaier is ideaal voor mensen die een groot, vlak gazon hebben en het maaien willen uitbesteden. Wie houdt van gadgets zal ook veel plezier beleven aan het instellen en gebruik van de robot grasmaaier. Bij duurdere varianten is het namelijk mogelijk om overal ter wereld je grasmaaier in te stellen en te bedienen. Mensen met een gelaagde tuin, waarin veel struiken, bomen en andere objecten staan hebben wellicht minder aan een robot grasmaaier. Hoewel robot grasmaaiers zijn uitgerust met allerlei technische snufjes, blijven het robots. Lang niet elke robot kan overweg met obstakels, tuinpaden of niveauverschillen.

Huisdieren en een robot grasmaaier

Een robot grasmaaier neemt je veel onderhoud uit handen, maar het is ook goed om rekening te houden met bijvoorbeeld huisdieren. Sommige huisdieren zullen het leuk vinden dat er een nieuwe aanwinst door de tuin zoemt, maar niet elke hond of kat zal het apparaat kunnen waarderen. Als je denkt dat jouw huisdier geen prijs stelt op een robot grasmaaier kun je beter kiezen voor een normale variant. Robot grasmaaiers zijn prijzig en kunnen duizend euro of meer kosten. Het is dus een kwestie van testen. Dat doe je bijvoorbeeld door een robot grasmaaier in een lage prijsklasse aan te schaffen of er een te lenen. Als blijkt dat je huisdier er geen moeite voor heeft, kun je altijd kiezen voor een luxer model.

Alles voor binnen en buiten 

Heb jij geen groene vingers en de voorkeur voor echt gras? En is jouw tuin niet voorzien van veel obstakels? Dan is wat ons betreft een robot grasmaaier een absolute must! Hopelijk heeft Sfeer & Wonen je kunnen overtuigen. Ben je op zoek naar meer wooninspiratie of tuin ideeën? Neem dan een kijkje in één van onze andere woon categorieën voor zowel binnen als buiten. Daarnaast houden wij je graag op de hoogte van de laatste woontrends en alles wat betreft lifestyle en wonen. 

Gerelateerde berichten

Recente berichten