Eenvoudige en praktische energie bespaartips voor thuis

Het wordt weer steeds donkerder en het wordt ook steeds kouder weer buiten. De herfst is in volle gang en het volgende jaargetijde is de winter. Dit betekent dat de verwarming weer lekker aan gaat en ook zal het licht stukken meer gebruikt worden. Enerzijds geeft dit een warm en fijn effect als het buiten guur is, maar het heeft ook een grote invloed op je energie- en gasrekening. Toch zijn er genoeg manieren om op je energierekening te besparen. Vaak heb je geen idee wat de echte energievreters zijn en hoe je snel en makkelijk je energieverbruik kan terugbrengen. En uiteindelijk wil iedereen wel geld besparen op zijn energierekening. Dat extra geld kan je beter aan iets leuks uitgeven in plaats van aan je energieleverancier. Sfeer & Wonen geeft je graag een aantal energie bespaar tips voor thuis en dit artikel vertellen wij je daar graag meer over!

Woningisolatie

Maar liefst 75% van de woningen in Nederland is nog niet goed geïsoleerd. Dit is enorm zonde want het op de juiste manier isoleren van het huis heeft alleen maar voordelen. Niet alleen heb je minder last van kou en tocht, ook bespaar je met woningisolatie al gauw tientallen euro’s op je gas- en energierekening. Vooral bij oudere woningen is er veel winst te behalen. Door je (oude) woning te isoleren zul je extra kosten voor energie buiten houden en de warmte lekker binnen. Daarnaast als jouw huis nog geen dubbel glas heeft, dan is dit ook aan te raden. Met beide opties houd je de warmte binnen en hoef je minder te stoken.

Voorkom sluipstroom

Een bron van energieverbruik is misschien wel datgene waar we het minste aan denken. Door de jaren heen zijn onze elektrische apparaten zo vanzelfsprekend geworden, dat we soms wel eens vergeten hoeveel stroom ze gebruiken. Bij veel van deze apparaten treed er zogenoemde sluipstroom op. Vergeet je bijvoorbeeld wel eens de oplader uit het stopcontact te halen? Of laat jij zonder na te denken de televisie, spelcomputer of subwoofer in de standby-modus staan? Dan kan het goed zijn dat je veel stroom zonder het te weten, ofwel sluipstroom, verbruikt. Ook al laadt je telefoon niet op of luister je geen muziek via de subwoofer, toch wordt er dan energie verbruikt. Maak gebruik van een stekkerblok met aan en uit knop en trek je oplader elke ochtend uit het stopcontact. Op deze manier bespaar je op de loze stroom die dagelijks verbruikt wordt. 

Energie besparen op je elektrische apparaten

Energie besparen kan ook door eens een blik te werpen op je huidige elektronische apparaten. Vaak de wat oudere apparaten zijn achterhaald qua techniek en zullen velen malen meer stroom verbruiken dan de meest moderne versies. Apparaten waar dit vooral een rol bij speelt zijn de koelkast, de vriezer of de wasmachine. Een nieuw model vereist een investering, maar je haalt al snel de aanschafprijs eruit door te besparen op de energierekening. Vergelijk ook zeker eens de energielabels van je apparaten en neem dit mee in je aankoopbeslissing. Energielabel A is het meest zuinig en staat bekend om zijn zeer lage energieverbruik. 

Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat is de laatste jaren steeds populairder geworden. Niet staat het heel modern en is het super handig om op afstand de verwarming in te schakelen. Een slimme thermostaat is ook nog eens heel gunstig voor je energierekening. Een slimme thermostaat helpt namelijk om jouw huis energiezuinig te verwarmen. Je kan de thermostaat volledig naar je leefritme en wensen instellen en is voorzien van een aantal andere handige functies. Één van deze functies is bijvoorbeeld een energieverbruiksmanager. Hiermee heb je 24/7 inzicht in je energieverbruik. Door met een slimme thermostaat je huis op een slimme manier te verwarmen kun je veel besparen. Het gemiddelde in Nederland ligt op een kostenbesparing van maar liefst 22%!

Kook op gas 

De laatste manier om te besparen op je energierekening is door te koken op gas. Gemiddeld genomen is gas zo’n 2,5 goedkoper dan elektrisch (en zelfs inductie) koken. Maak je gebruik van inductie of elektrisch koken en is er geen mogelijkheid om over te stappen? Dan is het slim om een kleine pit te gebruiken met een kleine pan en om een deksel op de pan te gebruiken om warmteverlies te voorkomen. Daarnaast is in de keuken een combi magnetron met een heteluchtfunctie een stukken zuiniger in gebruik dan een oven.

Handige tips en tricks voor thuis en meer!

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden om op je energierekening te besparen. Toch zijn de bovenstaande tips de meest voorkomende, maar ook eenvoudige mogelijkheden. Vaak kun je al met een aantal eenvoudige dingen je energierekening drastisch omlaag brengen. Bespaar je op je energierekening dan houdt je meer geld over om leuke dingen te doen. Of geld om te investeren in een nieuwe elektronisch apparaat waarna je nog weer eens meer op je energierekening bespaart. Gebruik jij deze handige tips en tricks voor thuis? En ben je na het lezen van dit handige artikel op zoek naar meer wooninspiratie? Dan ben je bij Sfeer & Wonen op de juiste plaats. Bekijk ook zeker eens onze woon categorieën voor binnen en buiten en alles omtrent de laatste woontrends en lifestyle en wonen!

Gerelateerde berichten

Recente berichten