Kunstgras is de afgelopen jaren steeds populairder aan het worden en ook buiten in de tuin heeft kunstgras inmiddels zijn plekje veroverd. Er zijn verschillende redenen om kunstgras te nemen. Misschien word je wel moe van het vele onderhoud dat je grasmat vergt of ben je die kale plekken die constant verschijnen helemaal zat. In dat geval is een kunstgrasmat de perfecte oplossing voor je tuin. Ongeacht het seizoen kan je altijd genieten van een groene grasmat. Een bijkomend voordeel is dat je na een regenbui geen modder in je huis krijgt en het is zowel gezinsvriendelijk als huisdiervriendelijk. Het enige onderhoud dat je kunstgrasmat vergt is twee keer per jaar een borstelbeurt en elke twee jaar onkruidverdelger. In dit artikel vertelt Sfeer & Wonen je alles wat je moet weten over kunstgras.


Wat voor soorten kunstgras bestaan er
Je hebt vele verschillende soorten kunstgras tegenwoordig. Of je nou een dikke, dunne of een bepaalde kleur kunstgras wilt, alles is mogelijk. Afhankelijk van jouw voorkeur kun je hier een keuze in maken. Als je kinderen hebt die veel buiten spelen dan is een hardere variant beter geschikt, maar als je graag een zacht gevoel wilt hebben als je erop loopt dan kies je voor een softere variant. Je kan kiezen om een rol te kopen of het op maat te laten snijden. Afhankelijk van welke soort je kiest wordt de prijs bepaald. Er zijn tevens verschillende hoogtes beschikbaar, van 20 mm tot 47 mm. De kleuren wisselen van frisse lichte tinten tot donkere kleuren.


Door de laatste ontwikkelingen is kunstgras zo echt dat het tegenwoordig moeilijk te onderscheiden van echt gras en hierdoor wordt het steeds populairder. Als je je kunstgras goed onderhoudt kun je grasmat tot 20 jaar lang meegaan. Een goede kwaliteit kunstgras verkleurt niet door UV straling, zorg dus dat je niet voor de goedkoopste optie gaat. Deze gaat waarschijnlijk een stuk korter mee dan een iets duurdere en kwalitatief betere variant.


De voor- en nadelen van kunstgras
De voordelen van kunstgras zijn dat je er weinig onderhoud aan hebt. Je hoeft alleen twee keer per jaar je grasmat te borstelen en elke twee jaar te besproeien met een onkruidverdelger. Je hebt geen last meer van verdord gras, kale plekken of onkruid als je het onderhoud. Kunstgras kan je op iedere ondergrond leggen, zelfs op je dakterras of balkon. Een goede kwaliteit kunstgras kan tot wel 20 jaar meegaan.


De nadelen zijn dat je nooit meer die heerlijke geur hebt van pas gemaaid gras, in de zomer wordt kunstgras een stuk warmer dan echt gras, het is niet goed voor het bodemleven van je tuin en dieren zoals konijnen, hazen of vogels zullen minder snel neerstrijken in je tuin. Verder is het moeilijk te repareren op het moment dat je grasmat beschadigd en het staat niet automatisch rechtop van nature zoals echt gras.


Overtuigd van kunstgras of op zoek naar meer inspiratie?
Ben jij na het lezen van het artikel overtuigd van kunstgras? Of hecht je nog zoveel waarde aan jouw echte grasmat, dat je er nog even mee wacht? Welke voorkeur je ook hebt. Het overwegen van kunstgras voor in je tuin is het altijd waard. Ben je van plan om nog meer te doen in en om het huis? Of wil je op de hoogte blijven van de laatste woontrends? Bekijk dan eens één van de andere woon categorieën van Sfeer & Wonen met allerlei wooninspiratie voor binnen en buiten of de combinatie van lifestyle en wonen!