Sfeer & Wonen trends: De retro woonstijl

Onder het mom van ‘Vroeger was alles beter’ licht Sfeer & Wonen de tijdloze retro woontrend uit. Een retro interieur of retro inrichting is allang niet meer de nieuwste woontrend. Toch is het een trend die elk jaar binnen wonen blijft terugkomen. Hierdoor wordt een retro woonstijl dan zowel als klassiek, tijdloos en modern gezien. De combinatie hiervan wordt dan ook wel retro modern genoemd. 

Precies dat tijdloze aspect van een retro moderne woonstijl is mooi om toe te lichten. Hoe verder we in het jaar 2000 komen. Hoe meer woonstijlen of meubels er tot retro gerekend kunnen worden. De meeste bekende retro stijlen stammen uit de jaren ‘50 tot en met ‘80, maar ook steeds meer invloeden uit de jaren ‘90 komen nu terug binnen de retro woontrend. Ben je op zoek naar inspiratie met betrekking tot retro meubels, een retro inrichting of het interieur van de jaren ‘50 tot en met ‘80? Dan geven wij je graag iets meer informatie en ook een aantal handige retro interieur tips!

De oorsprong van retro

Het moderne retro wordt vaak verward met een vintage woonstijl. Toch zit er tussen beiden een wezenlijk verschil. Bij vintage wordt er daadwerkelijk gebruik gemaakt van écht oude meubels en bij retro zijn de meubels nieuw, maar wel volgens het design en de stijl van vroeger. Ondanks de verschillen hoeven de woonstijlen elkaar niet uit te sluiten. Het is namelijk ook goed mogelijk om vintage en retro te combineren zodat jouw interieur echt authentiek is. 

Oorspronkelijk is de retro woonstijl ontstaan door het inrichten van een huis met invloeden uit de jaren ‘50 tot en met ‘80. Fans van de retro woonstijl baseerden hun interieurs op deze jaren om hun huis een kleurrijk en speels uiterlijk te geven. Daarnaast zorgt het toevoegen van retro meubelen of andere retro items voor warmte en sfeer in je huis. 

Materiaal en kleurgebruik

De retro woonstijl bestaat uit een aantal opvallende kleuren en gebruik van materiaal. Warme houtsoorten, leer en fluwelen of velvet stoffen met prints zorgen er bijvoorbeeld voor dat jouw interieur een tijdreis ondergaat naar de seventies. Verder zorgt contrast tussen materialen voor die authentieke retro look. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een opvallend behang of een opvallend geschilderde muur die er ten opzichte van je retro meubels uitspringt.

Ook kleurgebruik is van cruciaal belang binnen deze woontrend. Bij de gedachte aan een retrostijl komen al gauw de warme en donkere kleuren bruin, oranje, honing geel en rood naar voren. Daarbij wordt ook oudroze, petrol blauw en flessengroen steeds vaker als kleur gebruikt voor de retro look. De laatstgenoemden zijn vaak iets minder heftig van kleur. Hierdoor zorgen de kleuren wederom voor een mooi contrast ten opzichte van bijvoorbeeld een traditionele retro eiken vloer of retro meubels. 

Retro interieur tips en tricks

Is de complete retro look ook echt iets voor bij jou thuis? Of wil je een slechts aantal invloeden van diezelfde retro moderne look binnen je interieur toevoegen? Voor wat je ook gaat, Sfeer & Wonen zet nog een aantal handige tips en tricks op een rijtje om een aantal retro invloeden in jouw inrichting toe te voegen. Denk bijvoorbeeld eens aan het gebruik van retro meubels. Het zijn vaak in het oog springende meubels met speelse en opvallende afwerkingen. Typerend zijn bijvoorbeeld meubels met een ronde afwerking en smalle poten. Daarnaast zijn accessoires cruciaal voor een retro inrichting. Voorbeelden hiervan zijn natuurlijk een retro lamp, de retro koelkast, een retro radio of een retro platenspeler. 

Naast de bovenstaande voorbeelden kun je ook met je vloer of een vloerkleed zorgen voor een retro uiterlijk. Een donkere eiken vloer is bijvoorbeeld typisch retro. Als je de vloer dan ook nog in een vissengraat motief legt, dan ben je alweer een stap dichterbij de retro look. Op die vloer hoort uiteraard een opvallend en vrolijk gekleurd vloerkleed. Dit zorgt wederom voor contrast binnen de verschillende onderdelen van je inrichting. Ga je voor de allerlaatste finishing touch? Dan kan een meubel gemaakt van oude Vespa onderdelen of andere oude onderdelen van een machine niet ontbreken!

De laatste woontrends en meer!

Hopelijk heb je na het lezen van het inspiratie artikel voor retro wonen zelf ook de nodige inspiratie opgedaan. Heb je de smaak te pakken en ben je op zoek naar meer interieurinspiratie voor binnen? Of juist naar woon- en tuinideeën voor buiten? Dan ben je bij Sfeer & Wonen op de juiste plaats. Ook houden we je graag op de hoogte van meer woontrends zoals deze en praten we je bij over alles omtrent lifestyle en wonen!

Gerelateerde berichten

Recente berichten