Wat doet de notaris bij het kopen van een huis?

Als je een huis koopt dan zul je verschillende zaken moeten regelen, zoals een bouwkundige keuring, en vast moeten leggen. Naast het koopcontract zullen verschillende zaken geregeld moeten worden. Denk aan het opstellen van een transportakte, het opnemen van de akte in het kadaster en dus het opstellen van de hypotheekakte. Dit is veel werk en ook heel specifiek werk. Gelukkig kan de notaris die je in huurt dit allemaal voor je regelen. Sfeer & Wonen vertelt je in dit artikel iets meer over de voordelen van een notaris, de kosten en de aanvullende diensten die je kunt afnemen.

Voordelen van het inhuren van een notaris

Een notaris regelt alle administratieve zaken rond de overdracht van je huis. Als je een huis gaat kopen dan zijn er veel zaken die geregeld moeten worden. De notaris onderzoekt of er nog bijzondere regelingen zijn waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld bijzondere omstandigheden die je hebt bij de aankoop van een monumentaal pand. Ook kunnen bepaalde beperkingen gelden voor een woning, zoals bepaalde regelingen rond het erf. 

Als je de het koopcontract en alle randzaken daaromheen zelf wilt regelen, dan ben je zeker vele uren kwijt. Het is daarnaast ook de vraag of je een koopcontract zelf op mag stellen. Zeker niet elke koper zal hiermee akkoord gaan. In het koopcontract staan namelijk veel belangrijke voorwaarden waar vele regels aan verbonden zijn. Daarnaast zul je wellicht een hypotheek afsluiten of aanpassen. De notaris kan de hypotheekakte ook voor je opstellen. 

De kosten van een notaris

De kosten van het inhuren van een notaris verschilt per bureau. De tarieven kunnen soms flink uiteen lopen. Je betaalt dus voor meerdere documenten. Voor de leveringsakte en hypotheekakte betaal je rond de € 1.000. En je kunt stellen dat de kosten van de notaris zo meestal tussen de € 900 en € 1.200 liggen. Binnen de kosten zijn ook de inschrijvingskosten van de akten in het Kadaster meegenomen, de onderzoekskosten en de BTW. Als je een nieuwbouwwoning aanschaft dan zijn de kosten lager en betaal je minder. Je hebt dan namelijk alleen een hypotheekakte nodig. 

Aanvullende diensten van een notaris

Als je samen met je partner een huis gaat kopen, dan kan een samenlevingscontract ook verstandig zijn. Een notaris kan dit voor je samenstellen. Hier staat alles in vastgelegd mocht het ooit zo zijn dat je uit elkaar gaat. Denk hierbij aan de verdeling van de inboedel. Je kunt alles tot in de kleinste detail laten vastleggen. Dat is helemaal aan jou en je partner. Ook staat in het samenlevingscontract wie welk deel van de hypotheek moet betalen, hoeveel vermogen je hebt ingelegd en wat de gevolgen zijn als je uit elkaar gaat. Daarnaast kan de notaris ook een testament opstellen. Hier staan dan ook in vermeld wat er met je huis en met je vermogen gebeurd als je uit elkaar gaat. 

Veel gemak en weinig inspanning? Kies dan voor een notaris!

Kort samengevat kies je voor een notaris als je veel gemak en weinig inspanning wilt hebben omtrent de administratie van jouw nieuwe huis. Een tips van Sfeer & Wonen is om een notaris dicht bij huis te kiezen. Woon je bijvoorbeeld in Amsterdam? Kies dan ook voor een notaris in Amsterdam. Door de notaris dicht bij huis te hebben kan je snel schakelen en alle administratie snel afronden.

Vond je bovenstaand artikel interessant? Goed om te horen! Hopelijk neem je ook een kijkje op de rest van de website. Sfeer & Wonen voorziet je niet alleen van alles omtrent lifestyle en wonen, maar ook voor wooninspiratie voor binnen en buiten én de laatste woontrends

Gerelateerde berichten

Recente berichten