Op deze manier maak je de tuin winterklaar

De winter is in aantocht. Inmiddels hebben we alweer een aantal koude nachten gehad en dit betekent dat de tuin weer winterklaar gemaakt moet worden. Als je dacht je dat je jouw tuinhandschoenen pas weer in de lente uit de de kast in de schuur kon halen. Dan heb je het mis! Haal ze maar weer tevoorschijn want het is tijd om je tuin winterklaar te maken. Om de tuin winterklaar te maken zijn er heel wat taken die uitgevoerd kunnen worden. Doe een dikke jas aan en zorg dat je goed bent voorbereid op de winter. Het is tijd om de handen uit de mouwen te steken en je tuin klaar te maken voor volgend voorjaar. Hoe je te werk gaat lees je in dit artikel van Sfeer & Wonen.

De belangrijkste taken die moeten gebeuren om je tuin winterklaar te maken

Voorafgaand aan de winter is het de ideale tijd om even na te denken over de stijl van je tuin en wat je volgende jaar anders kunt gaan doen. Doordat je tuin in de winter waarschijnlijk droger is, is het de perfecte tijd om opnieuw te straten of een mooie pergola te laten zetten. Verder kun je nog steeds los gaan met verschillende kleurtjes in de tuin. Als je vanuit huis naar buiten kijkt is het heerlijk om te kijken naar de kleurenzee in je tuin. Plant bijvoorbeeld een paar winterviolen, helleborussen of een mooie toverhazelaar. Die laatste kun je in het voorjaar ook gebruiken om een paasstukje mee te maken.

Maak je tuin winterklaar door te zorgen voor vorstbescherming

Alhoewel het afgelopen winter niet zoveel heeft gevroren is het toch noodzaak om je planten goed te beschermen. Ook al vriest het maar een beetje, vorstgevoelige planten zullen dan al snel het loodje leggen. Bedek al je planten die gevoelig zijn voor vorst daarom met vliesdoek. Dit kun je meestal gewoon verkrijgen bij een tuincentrum in de buurt. Een andere optie is om karton, jute of gras te gebruiken. Mocht het toch zo zijn dat je de eerste vorst niet voor bent geweest en zaailingen zijn bevroren, dan is het laatste redmiddel om ze water te geven voordat de zon op ze schijnt. Dit zorgt ervoor dat ze langzaamaan kunnen gaan ontdooien. Zodra je ziet dat bladeren en takken zijn beschadigd door de vorst moet je ze niet afsnijden. Door ze te laten zitten zorgen ze ervoor dat andere planten worden beschermd. Wil je een andere manier uitproberen om je planten te beschermen tegen de vorst? Dan zou je eens een windscherm neer kunnen zetten als bescherming tegen de vorst.

Plant alvast bloembollen voor een kleurrijke tuin in de lente en zomer

Ken je dat gevoel wanneer de voorjaarsbollen met hun kopjes weer boven de grond uit steken? Dit betekent voor velen het moment dat we weer kunnen uitkijken naar warmer weer. Kom alvast in een zonnige stemming door bloembollen te planten. De beste tijd om dat te doen is voordat de winter echt van start gaat. Dus het kan nu nog net! Bloembollen kun je bijna overal wel planten. Alleen let er wel op dat je ze met de goede kant naar boven laat wijzen. Anders komen ze namelijk niet op. Verder is dit hét moment om bloembollen die bloeien in de zomer uit de grond te halen. Denk bijvoorbeeld aan dahlia’s die erg gevoelig zijn voor vorst. Haal ze daarom voor de eerste nachtvorst uit de grond zodat ze niet beschadigen. Ook kun je ze in een zak hangen om te drogen en daarna volgend jaar weer in de grond stoppen. Check ook regelmatig even of er geen rotplekken aan zitten. Die bol kun je dan beter wegdoen zodat andere bollen niet beschadigen.

Winterklaar en voorbereid op de lente met Sfeer & Wonen

Met een aantal praktische tips maak jij jouw tuin weer winterklaar. Daarnaast bereid je je nu ook alvast voor op de lente. Wij kunnen niet wachten totdat alle mooie bloemen en kleuren de tuin weer verrijken. Maak ook zeker gebruik van onze tips. Met de lange zomeravonden zal je hier absoluut van profiteren! Heb jij de tuin winterklaar gemaakt en heb je de smaak te pakken? Overweeg dan ook eens andere gedeeltes van en rondom het huis een opfrisbeurt te geven. Ben je hiervoor op zoek naar meer tuinideeën of interieurinspiratie? Neem dan eens een kijkje in onze woon categorieën voor binnen en buiten. Of blijf op de hoogte van alles omtrent lifestyle en wonen en natuurlijk de laatste woontrends!

Gerelateerde berichten

Recente berichten