Tips voor een fijne en mooie thuiswerkplek

Er zijn tegenwoordig steeds meer mensen die over een flexibele werkplek beschikken. Ze werken bijvoorbeeld enkele dagen op kantoor en weer een aantal dagen vanuit huis. Het fijne hiervan is dat je over meer flexibiliteit beschikt om de eigen uren in te delen. Heel handig, bijvoorbeeld voor mensen met jonge kinderen. Dat bespaart niet alleen tijd, maar helpt ook bij praktische ongemakken. Dit betekent echter ook dat steeds meer mensen baat hebben bij een fijne thuiswerkplek. 

Als je incidenteel eens een uurtje vanuit huis werkt, dan hoef je natuurlijk geen geheel eigen kantoor in te richten. Zal dit echter op structurele basis worden gedaan? Dan is een thuiswerkplek onmisbaar. Maar waar let je op? Welke dingen zijn belangrijk om jouw thuiswerkplek niet alleen fijn en mooi, maar ook heel praktisch te maken? We zetten enkele tips op een rij.

Ergonomisch werken 

Allereerst is het belangrijk dat er ergonomisch gewerkt kan worden. Kies voor ergonomische arbo bureaustoelen. Deze ondersteunen het lichaam tijdens het werken. Heel belangrijk, want tijdens het zitten kunnen spieren en gewrichten onnodig zwaar belast worden. Op de lange termijn geeft dit lichamelijke ongemakken. Besef goed dat het menselijk lichaam niet gemaakt is om langdurig te zitten. Daarom is ergonomisch werken zo belangrijk. Hierbij neem je een actieve zithouding aan. 

Bij een ergonomische werkplek moet je niet alleen denken aan de meubels, maar ook aan de omgeving. Hoe is het gesteld met de luchtkwaliteit op kantoor? Welke temperatuur wordt er gehanteerd? Allemaal factoren om bij stil te staan. 

Wil je er zeker van zijn dat jouw werkplek ergonomisch genoeg is? Lees dan de regels op de website van de Arbodienst nog eens door. 

Maak het gezellig 

Een werkplek hoeft zeker niet saai te zijn. Een design bureaustoel bestellen geeft de kamer direct al meer flair, maar er is natuurlijk nog veel meer mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van accessoires om de ruimte direct een stuk gezelliger te maken. Meer groen voor een betere luchtkwaliteit, maar ook foto’s om de werkplek persoonlijker te maken. Er is weinig voor nodig, maar het maakt wel direct een groot verschil. 

Een afgesloten ruimte 

Soms is het lastig om in een huis een geschikte werkplek te vinden. Simpelweg omdat er onvoldoende ruimte is. Bij het bepalen van de juiste plek is het in elk geval belangrijk dat de ruimte af te sluiten is. Je wil niet dat gezinsleden constant heen en weer lopen of vragen stellen terwijl jij aan het werk bent. 

Niet iedereen is natuurlijk gezegend met een extra kamer, maar je zou de werkplek ook in een bestaande ruimte kunnen plaatsen. Bijvoorbeeld in de eigen slaapkamer of misschien zelfs wel het washok. Zolang dit maar een ruimte is waar jij veilig en bovenal ongestoord kunt werken. 

Mooi uitzicht 

Je haalt weinig inspiratie uit een kale muur. Houd er daarom ook rekening mee waar je je bureau zet. Is er wel mooi uitzicht te creëren? Het is het allermooist als je tijdens het werken uit het raam kunt kijken. Is dit niet mogelijk? Hang dan een inspirerend schilderij, een foto of een ander kunstwerk aan de muur. 

Gerelateerde berichten

Recente berichten