Een veilig thuis creëren doe je zo

Het is een feit dat het fijn is om in een huis te wonen met een gezellige en sfeervolle inrichting. Toch is veiligheid in huis misschien wel nog belangrijker. Maar hoe weet je of je veilig woont? Je wilt er natuurlijk van verzekerd zijn dat er niet zomaar allerlei ongevallen kunnen gebeuren. In dit artikel geeft Sfeer & Wonen daarom allerlei tips waarmee je de ruimtes in je huis veilig kunt inrichten. Met handige tips en tricks uit dit artikel maak jij je huis zo veilig mogelijk.

Veiligheid in je eigen huis

Wist je dat meer dan de helft van alle ongevallen met kleine kinderen in de thuisomgeving gebeurt? Dit is dan ook de reden dat het belangrijk is om je huis veilig in te richten. Het is van belang om draden en snoeren zodanig weg te werken zodat kinderen hier niet aan kunnen gaan trekken. Hangen er wel draden of snoeren los, dan kan het zomaar gebeuren dat een elektrisch apparaat omvalt. Verder is het verstandig om de vloer zo opgeruimd mogelijk te houden. Hiermee worden ook slingerende spullen bedoeld. Ruim deze zo snel mogelijk op, voordat kinderen er over vallen en zich bezeren. Als je een klein kind in huis hebt, plaats dan een traphekje bovenaan de trap. Let er op de bovenverdieping ook op, dat je kind niet zomaar het balkon op kan kruipen. Bij de volgende tip denk je misschien niet meteen dat het te maken heeft met veiligheid maar het doorluchten van je huis is erg belangrijk. Als je bijvoorbeeld een gaskachel hebt kunnen er anders giftige stoffen in de lucht blijven hangen die niet goed zijn voor je gezondheid.

Veiligheid in verschillende ruimtes van je huis

Veiligheid in huis beperkt zich niet tot één ruimte, maar altijd tot meerdere ruimtes. In de woonkamer is het bijvoorbeeld belangrijk dat je scherpe hoeken van de tafel beveiligd. Hierdoor zul je je er niet snel aan gaan stoten. Als je een kind hebt, is het essentieel dat deze genoeg plek heeft om te spelen. Het is niet handig om je kind bij allerlei meubels in de buurt neer te zetten. Hiermee vergroot je de kans dat een kind zich aan deze meubels stoot of op een andere manier bezeert. In de badkamer is het zeker van belang om regelmatig te luchten. Hierdoor wordt de lucht ververst en heb je minder kans op schimmel. Ook kun je beter geen elektrische radiator in te badkamer neerzetten. Water en elektriciteit is geen goed idee, dus vermijd dat gewoon. Droog dan ook geen handdoeken op een elektrische kachel.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Ook al zorg je nog zo goed voor een veilige omgeving in huis, soms zit een ongeluk in een klein hoekje. Hang daarom een telefoonboom op in een ruimte waar deze goed zichtbaar is. Hier kun je nummers ophangen die je in geval van nood kunt bereiken. Op die manier kun je snel iemand bereiken zodra er iets aan de hand is.

Als je kinderen hebt is het van belang om medicatie op te bergen in een hoog kastje waar kinderen niet snel bij kunnen. Dit is ook het geval met chemische schoonmaakmiddelen. Berg deze ook buiten het handbereik van je kinderen op. Denk hierbij ook aan andere materialen die je gebruikt in de keuken. Scherpe messen en aanstekers zijn gevaarlijk voor kleine kinderen. Ruim die dus op in een afgesloten lade of kastje om ongelukken te voorkomen.

Apparaten in huis hangen die zorgen voor veiligheid

Naast het toepassen van bovenstaande tips is het aan te raden om een brandalarm en carbon monoxide melders in huis op de te hangen. Controleer daarbij maandelijks of ze nog naar behoren werken. Ook het plaatsen van een brandblusser op elke verdieping in huis is een goed idee.  

Is jouw huis op en top veilig?

Heeft het artikel ervoor gezorgd dat jij nog eens goed naar de veiligheid in huis bent gaan kijken? Goed zo! Het kan namelijk nooit kwaad om preventief te controleren waar de veiligheid verbeterd kan worden. Hopelijk hebben de tips van Sfeer & Wonen bijgedragen aan een op en top veilig huis. Ben je op zoek naar nog meer artikelen? Bekijk dan eens één van onze andere wooncategorieën met wooninspiratie voor binnen en buiten, de laatste woontrends en alles omtrent wonen en lifestyle!

Gerelateerde berichten

Recente berichten