Waarvoor heb je een bouwtechnische keuring en bouwkundig rapport nodig?

Als je een nieuwe woning wilt financieren dan wordt er bijna altijd gevraagd om een bouwtechnische keuring. Deze bouwkundige keuringen en het bouwkundig rapport moeten vaak NHG erkend zijn en in sommige gevallen ook door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen en de AFM. Daarnaast biedt een bouwkundige keuring nog veel meer voordelen en kan het in de toekomst lastige discussies voorkomen. In dit artikel vertelt Sfeer & Wonen je alles over een bouwtechnische keuring en een bouwkundig rapport en waarom deze belangrijk zijn.

Wanneer laat je een bouwkundige keuring uitvoeren?

Op het moment dat je je woning wilt verkopen of een nieuwe woning wilt kopen dan is het slim om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Deze bouwkundige keuring kan je laten uitvoeren door een bouwkundig adviesbureau. Deze adviesbureaus zijn hierin gespecialiseerd en hebben de juiste deskundigen in dienst zoals ingenieurs, adviseurs en bouwkundigen die de bouwkundige keuring voor je kunnen uitvoeren en een rapport voor je kunnen opstellen naderhand. Een bouwkundige keurig geeft je een duidelijk beeld van de huidige bouwkundige staat en de onderhoudssituatie van je woning. Tot in detail wordt de bouwtechnische staat van je woning in kaart gebracht en dit kan je zowel voor de verkoop als voor de aankoop van een nieuwe woning laten doen. Een bouwkundig rapport geeft je een beeld van de kosten die in de toekomst nodig zullen zijn voor renovatie, reparatie, herstelwerkzaamheden en (achterstallig) onderhoud. In het rapport staan alle bouwkundige onderdelen vermeld en daarbij staat de huidige conditie. Dit bouwkundige rapport is zeer uitgebreid met foto’s, een kostenindicatie van zowel achterstallig onderhoud als onderhoud dat je de komende vijf jaar kan verwachten.

De voordelen van een bouwtechnische keuring

Als je besluit om een bouwkundige keuring uit te laten voeren dan geeft dit vele voordelen. Om te beginnen kan je de resultaten gebruiken als je wilt onderhandelen over de vraagprijs. De uitkomst van het bouwtechnische rapport kan tevens dienen als een ontbindende voorwaarde in een voorlopig koopcontract en je kan het gebruiken om een hypotheek mee af te sluiten. De meeste bouwtechnische keuringen worden uitgevoerd door een bouwkundig adviesbureau dat is aangesloten bij de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Daarnaast krijg je een uitgebreid overzicht van de gebreken van de woning. Bouwkundige onderdelen die bekeken worden zijn onder andere de kruipruimte, de badkamer, het toilet en de keuken. Ook wordt er gekeken naar de interieurafwerking zoals wanden, plafonds en vloeren, de dakbedekking, de dakconstructie en de ramen en deuren. Als laatste worden ook de buitengevels, de vloeren, de draagconstructie en de technische installaties met betrekking tot elektra, gas, water, cv, geiser en de combiketel bekeken. Uiteindelijk wordt hier een uitgebreid rapport uit opgesteld wat bekend staat als een bouwtechnische keuring.

Ook een bouwtechnische keuring uit laten voeren? Of op zoek naar meer woonideeën?

Ben jij op zoek naar een nieuwe woning en heb je toevallig al iets op het oog? Denk er dan zeker aan om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Zoals je in het bovenstaande artikel hebt gelezen levert het bouwtechnisch rapport je een aantal mooie voordelen op. Heb je een bouwtechnische keuring uit laten voeren en ben je nu op zoek naar meer woonideeën? Neem dan een kijkje op de rest van onze website. Wij schrijven uiteenlopende wooninspiratie artikelen voor binnen en buiten en wij houden je graag op de hoogte van de laatste woontrends en alles omtrent wonen en lifestyle!

Gerelateerde berichten

Recente berichten