Het stappenplan naar jouw perfecte woonkamer!

Na een lange dag werken plof je vaak uitgeput neer op de bank in de woonkamer. De woonkamer is op dat moment even de plaats waar je tot rust komt en waar je de hele dag in gedachten nog even naloopt. Met het bord op schoot neem je voor de televisie plaats of je neemt een lekkere bak koffie of thee en begint aan een goed boek. 

De woonkamer is één van de plaatsen in huis waarin je de meeste tijd op een dag doorbrengt. Het is daarom van groot belang om je woonkamer echt als ‘jouw’ plekje in te richten. Toch is het voor velen lastig hoe ze een gezellige woonkamer inrichten en waar ze moeten beginnen met het creëren van hun eigen plekje. Sfeer & Wonen herkent dit als geen ander en helpt je graag op weg!

Een grondige analyse van de woonkamer

Voordat je begint met met de inrichting van je woonkamer, is het goed om allereerst een grondige analyse van de ruimte te maken. Meet je woonkamer op en kijk ook goed naar de vorm en grootte van de ruimte. 

Verder is het goed om erover na te denken aan welke vereisten jouw woonkamer moet voldoen. Als je een woonkamer functioneel wilt inrichten vraag jezelf dan af of je goed televisie wilt kunnen kijken of dat je juist jouw avond bij de open haard wilt doorbrengen. Moet je kunnen werken, eten en kunnen spelen met de kinderen? Dan vereist dit natuurlijk een andere aanpak dan wanneer jouw enige eis het rustig lezen van een boek is. Aan de hand van deze vragen kom je tot een wensenlijst en nu kan je gericht aan de slag met het inrichten van jouw woonkamer. 

Het uitzoeken van meubels

Meubels zijn er in alle soorten en maten en iedereen heeft een voorkeur voor zijn eigen woonstijl. Toch is het uitzoeken van meubels niet zo eenvoudig als dat het klinkt. De meubels moeten namelijk wel passen binnen de opmaak van de woonkamer. Begin daarom altijd met het uitzoeken van een bank. De bank is vaak het grootste, maar ook het belangrijkste meubelstuk in je woonkamer. Op de plattegrond teken je deze dus als eerste in. Ook de eettafel en salontafel nemen veel ruimte in beslag, dus ook deze meubelen behoren tot de eerste die je uitzoekt. 

Na de grote meubelen wordt het tijd om te kijken naar kleinere meubelen en accessoires. Zorg er hierbij wel altijd voor dat je genoeg ruimte overhoudt om je vrij te kunnen bewegen in de woonkamer. Een overvol ingerichte woonkamer met teveel meubels en accessoires zal voor een ‘onrustige’ woonkamer zorgen. 

Verlichting en belichting

De sfeer van een goed ingerichte woonkamer valt of staat met de juiste belichting en verlichting. Een steeds terugkerende woontrend is het toevoegen van een grote industriële vloer- of studiolamp aan je interieur. De lamp geeft voldoende licht en zal als een ware eyecatcher binnen jouw woonkamer fungeren. Zorg er ook altijd voor dat je lampen een dimfunctie hebben. Wil je gefocust werken, dan kan het licht wat feller branden. Wil je even tot rust komen, dan kan het licht gedimd worden zodat je woonkamer een sfeervol geheel wordt. 

Heb je donkere ruimte en wil je deze zo goed mogelijk benutten? Overweeg dan eens om een aantal spiegels toe te voegen aan de ruimte. Spiegels geven jouw woonkamer niet alleen een meer ruimtelijke uitstraling, ook zorgen spiegels voor meer licht in je interieur!

Een ‘groene’ woonkamer 

Als je bovenstaande stappen allemaal hebt gevolgd, dan ben je bijna op het punt dat je jouw perfecte woonkamer hebt ingericht. Een laatste stap is het toevoegen van een beetje groen aan de ruimte. Planten zijn niet alleen goed voor de zuurstof in huis, ze zijn ook nog eens een stijlvolle toevoeging aan een ruimte. Heb je geen groene vingers? Gelukkig zijn er dan tegenwoordig nog talloze opties om je woonkamer toch iets groener te maken. Kies voor een vetplant die je weinig hoeft te verzorgen of kies voor een nep plant, die tegenwoordig niet meer te onderscheiden zijn van echte planten. 

Volg je het stappenplan van Sfeer & Wonen dan ben je al gelijk een stuk dichterbij de inrichting van jouw perfecte woonkamer. Heb je zelf nog tips of wil jij graag zelf een inspiratie artikel schrijven op Sfeer & Wonen? Leuk! Wellicht kunnen we een leuke samenwerking aan gaan. 

Gerelateerde berichten

Recente berichten