Spouwmuurisolatie: Wat is het en welke soorten zijn er?

Steeds koudere winters en steeds duurder gas zorgen ervoor dat er steeds meer wordt gekeken naar manieren om huizen beter te isoleren. Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen en ze komen steeds meer in het nieuws. Want wie heeft er nog niet gehoord van tochtstrips? Toch zijn er ook meer ingrijpende maatregelen die wat meer investering behoeven, maar uiteindelijk wel nuttiger zijn. Eén van deze maatregelen is muurisolatie, ook bekend als spouwmuurisolatie. Maar wat is dat eigenlijk? En welke vormen zijn er? Kan een isolatiespecialist helpen? Daar gaat dit artikel op Sfeer & Wonen over.

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is een manier om buitenmuren te isoleren. Het is een redelijk goedkope manier om te isoleren, je verdient het namelijk al binnen vier jaar terug. Dit komt omdat je jouw gasverbruik flink kunt verlagen. Het werkt als volgt: een spouwmuur bestaat uit twee muren, een binnenmuur en een buitenmuur. Daartussen zit lege ruimte, bedoeld om vocht tegen te houden. Helaas houdt deze lege ruimte ook veel warmte buiten. Bij spouwmuurisolatie wordt deze lege ruimte opgevuld met isolatie. Natuurlijk is die ook waterafstotend, zodat je niet opeens een nat huis krijgt. Als je kiest voor spouwmuurisolatie kun je het beste gaan voor een Isolatiespecialist, omdat die weet of het in jouw geval kan en diegene kan het direct goed aanbrengen.

Soorten spouwmuurisolatie

Er zijn drie verschillende materialen waarmee de ruimte tussen de muren vaak worden gevuld: glaswol, EPS-parels en PUR-schuim. Glaswol bestaat uit gerecycled glas. De voordelen ervan zijn dat dit materiaal recyclebaar is, dat het niet alleen thermisch isoleert maar ook akoestisch en dat het vocht- en brandwerend is. Helaas is er wel een minimale spouwbreedte nodig van 50 millimeter, waardoor niet elke muur in aanmerking komt. EPS parels, ook wel polystyreen parels genoemd, zijn lichte kunststof bolletjes. De voordelen van dit materiaal zijn dat je het als spouwmuurisolatie kan gebruiken bij spouwmuren vanaf 30 millimeter, dat het volledig recyclebaar is en dat het het meest vochtbestendige materiaal is. Helaas is de kierafdichting wel minder goed, waardoor de isolatie waarschijnlijk minder goed zou kunnen zijn. Het laatste materiaal is PUR-schuim, een vloeistof die, nadat het ingespoten is, snel kan expanderen. Net als EPS parels is PUR geschikt voor kleine spouwbreedtes vanaf 30 millimeter. Daarnaast is dit het meest isolerend, omdat het alle kieren afdicht. Het is ook krimpvrij, winddicht, vochtwerend en brandwerend. Toch zijn er ook twee belangrijke nadelen: het kan geurhinder veroorzaken en het is niet recyclebaar. Zo zie je dat het belangrijk is om goed na te denken over welk materiaal je kiest. Dus nogmaals; nodig eerst een isolatiespecialist uit, deze kan jou helpen de juiste keuze te maken.

Gerelateerde berichten

Recente berichten