Kruipruimte isoleren? Hier moet je op letten.

Wanneer je een te koude kruipruimte hebt in je huis is het heel belangrijk deze te isoleren. Ook is het zo dat elk (wat ouder) rijtjeshuis of vrijstaand huis een kruipruimte heeft, hier lopen leidingen doorheen. Indien je je afvraagt waarom al deze woningen een kruipruimte hebben volgt hier een korte uitleg. Een belangrijk weetje is dat je een kruipruimte vooral vindt in woningen die voor 1980 gebouwd zijn. De kruipruimte zorgt ervoor dat bijvoorbeeld vocht en kou niet de woning in kunnen trekken. Vocht en kou kan komen uit de klei- of zandgrond die onder de woning aanwezig is, maar door de kruipruimte heb je een soort buffer waardoor deze zaken het klimaat in de woning minder kunnen beïnvloeden. Het is wel een plek waar schimmels graag nestelen, alsook ook houtworm- en boktorlarven. Het is zaak om deze schimmels weg te laten halen. De larven kunnen bovendien de houten balken onder de woning aantasten dus ook deze moet je weg laten halen door een ongediertedeskundige. 

Waarom je kruipruimte isoleren?

Daarnaast is het dus van groot belang kruipruimte isolatie toe te passen. Dat heeft meerdere redenen, ten eerste houd je hiermee je gehele huis lekker warm! Via de vloer komt er dan namelijk minder koude lucht het huis binnen. De kruipruimte is altijd een vochtige plek. Als je deze goed isoleert kan het vocht minder makkelijk je huis binnendringen, en krijg je dus ook minder snel schimmel in je huis. Ook zorgt de isolatie voor een warmere vloer in je woning, dus dat is lekker comfortabel, vooral in de winter! Je kunt kiezen voor vloerisolatie of bodemisolatie en je kunt met verschillende isolatiematerialen aan de slag gaan, bijvoorbeeld thermisch isolatiewol; dit kun je kopen per plaat of op een rol. Of je kunt gebruik maken van schelpen, isolatiechips of isolatieparels. Er zijn ook nog diverse isolatieplaten (zoals PUR oftewel polyurethaan en EPS, oftewel piepschuim). Informeer bij het isolatiebedrijf welke soort het meest geschikt is voor jouw woning. 

Subsidie voor kruipruimte isoleren

Als je een particulier bent is het soms mogelijk subsidie aan te vragen als je jouw woning, of een deel ervan zoals de kruipruimte, wilt isoleren. Dat is een goed idee, want er hangt een kostenplaatje aan. Een kleine indicatie: voor een vrijstaande woning kunnen de kosten rond de 2200 euro zijn. Je kunt de kruipruimte isolatie zelf aanbrengen, maar je kunt het uiteraard ook door een gerenommeerd bedrijf laten doen. 

Gerelateerde berichten

Recente berichten