Elk jaar stelt de gemeente de WOZ-waarde van jouw woning vast en deze waarde wordt gebruikt om de hoogte van jouw gemeentelijke belastingen en heffingen te bepalen. Maar wist jij dat 30% van de Nederlanders vindt dat de gemeente de WOZ-waarde van hun woning te hoog inschat? En wist jij dat je een bezwaar WOZ-waarde kan maken om jouw WOZ-waarde te laten verlagen? Slechts drie van de tien Nederlanders die hun WOZ-waarde te hoog vinden maken echter zo’n WOZ bezwaar. Het klinkt wellicht ingewikkeld, maar het kan binnen twee minuten geregeld zijn. Laat je dus niet afschrikken en bespaar hiermee geld dat je aan veel leukere dingen kunt besteden! Wil je meer over dit onderwerp weten? Lees dan het onderstaande artikel en Sfeer & Wonen geeft je graag iets meer informatie.


Waarom bezwaar maken tegen WOZ-waarde?
De hoogte van de WOZ-waarde van jouw woning is bepalend voor de hoogte van verschillende belastingen die je moet betalen, waaronder de ontroerende-zaakbelasting, de waterschapsbelasting, de vermogensbelasting, de roerender ruimtebelasting en de inkomstenbelasting. Daarnaast heeft de WOZ-waarde ook invloed op de erf- of schenkbelasting en het eigenwoningforfait. De gemeente baseert de WOZ-waarde van jouw huis op een aantal factoren, bijvoorbeeld de ligging van de woning, de oppervlakte en de verkoopcijfers van woningen uit de buurt. Het kan echter zomaar zijn dat de gemeente de waarde van jouw woning te hoog inschat en je daarom onnodige te hoge belastingen betaalt. Een te hoge WOZ-waarde kost jou mogelijk tussen de €63 en €2.538 per jaar. En dat terwijl er zoveel leukere dingen te verzinnen zijn om met dat geld te doen!


Hoe onderbouw je jouw WOZ-bezwaar?
Gelukkig heb je de optie om een WOZ-bezwaar in te dienen als jij denkt dat de waarde van jouw woning in realiteit lager ligt dan de inschatting van de gemeente. Wanneer zou dat het geval kunnen zijn? Factoren als achterstallig onderhoud van de woning, de aanwezigheid van asbest of een oude badkamer of keuken zijn goede gronden om een bezwaar in te dienen. Ook ongunstige omgevingsfactoren, zoals geluidsoverlast of vervuiling, zouden het gevolg kunnen hebben dat jouw WOZ-waarde lager ligt dan de gemeente dacht. Tot slot zijn onzekere bestemmingsplannen van de overheid of overlast door publieke voorzieningen goede argumenten om jouw bezwaar mee te onderbouwen.


Hoe maak je een WOZ-bezwaar?
Ben je ervan overtuigd geraakt dat de gestelde waarde van jouw woning wel eens te hoog zou kunnen zijn en wil je hiermee aan de slag? Je kunt je inlezen in de Wet WOZ (Wet Waardering ontroerende zaken) en daar de bezwaar- en beroepsprocedures uit volgen. Heb je echter geen zin in de extra moeite en mogelijke rompslomp die zelf een bezwaar indienen met zich mee zou kunnen brengen? Dan kun je heel gemakkelijk kiezen voor een tussenbedrijf dat het bezwaar namens jou maakt. Het voordeel is dat je er op deze manier zelf geen omkijken naar hebt en zeker weet dat jouw zaak in goede handen is bij experts die alles over de wetgeving en bezwaarprocedures weten.
Vond je dit een interessant artikel? Neem dan ook zeker een kijkje in één van de andere categorieën van Sfeer & Wonen. Hier vind je wooninspiratie voor binnen en buiten, alles omtrent lifestyle en wonen en de de laatste woontrends van dit moment!