Hoeveel energiebelasting betalen we eigenlijk?

Wist je dat elk jaar opnieuw diverse belastingtarieven worden bepaald? Dit geldt ook voor de energiebelasting. Het kan dus zijn dat je elk jaar een verschillend tarief betaalt ten opzichte van het jaar daarvoor. De energiebelasting 2022 vast opzoeken zorgt ervoor dat je weet waar je aan toe bent, want de kans is groot dat deze anders is dan die van 2021. Op Prinsjesdag worden alle tarieven bekendgemaakt voor het volgende jaar. Vervolgens worden op 1 januari van het daaropvolgende jaar al deze tarieven doorgevoerd, waardoor je het niet direct na Prinsjesdag in je portemonnee merkt. Maar wat is het tarief energiebelasting in dit jaar, en hoeveel verschilt het met het tarief voor 2022?

Met hoeveel procent stijgt of daalt de energiebelasting?

Ten opzichte van 2021 zal de energiebelasting in 2022 met 39 cent per kWh stroom dalen. Je energierekening zal daardoor in dit jaar dus lager uitvallen dan voorheen. Daar tegenover zal de energiebelasting op gas stijgen, namelijk maar liefst €1,77 per m3 gas. Dit doen ze om ervoor te zorgen dat mensen gestimuleerd worden een alternatief te zoeken voor gas. Het is niet zo moeilijk om over te stappen op andere mogelijkheden, maar het kost je wel een investering. De stijgende energiebelasting op gas maakt echter dat het voor veel huishoudens interessant worden om alsnog deze investering te maken. Je haalt het er op de lange termijn namelijk uit.

Hoe kun je besparen op je energierekening?

Met de flink stijgende energiebelasting op gas spreekt het voor zich dat je beter op stroom kunt overstappen. Dit zal al veel schelen in de hoogte van je energierekening. Kijk op gaslicht.com om alle mogelijkheden te bekijken, en de diverse aanbieders met elkaar te vergelijken. Ook overstappen op een andere energieleverancier kan namelijk flink schelen in je energierekening. Zeker als je een groot huishouden hebt is het de moeite waard om elk jaar opnieuw alle tarieven te bekijken en over te stappen op de meest voordelige optie.

Gebruik simpelweg minder stroom en gas

De makkelijkste manier om te besparen is nog altijd om minder stroom en gas te gebruiken. Doe lichten uit in ruimtes waar je niet (meer) bent, douche korter, zet de verwarming een graadje lager en hang kleren aan een rekje in plaats van ze in de droger te doen. Het is vaak een kwestie van wennen, maar na enkele weken weet je niet beter. Dit zie je direct terug in de hoogte van je energierekening, want deze zal aanzienlijk dalen, zeker als alle huisgenoten netjes bijdragen aan deze besparing en zich bewust zijn van hoe ze dat doen.

Gerelateerde berichten

Recente berichten