Wat is een traplift?

Een traplift kan de ideale uitkomst zijn voor mensen die, om wat voor reden dan ook, niet zelfstandig de trap meer op óf af kunnen komen. Deze lift is een handig hulpmiddel, bestaande uit een stoel en een rail. Je kunt dit hulpmiddel vaak aan de binnen- of buitenzijde van je trap installeren. Dit ligt er maar net aan wat voor soort trap je hebt en over hoeveel ruimte je daaromheen beschikt. De stoel wordt aangedreven door een motor, en zo wordt de persoon in kwestie via de rails naar boven getild. De trapliften hebben vaak plek voor één persoon tegelijk. Wanneer je er met meerdere personen gebruik van wilt maken, dien je dus omstebeurt te gaan.

Gebruikers van dit hulpmiddel

In principe kan iedereen die om de een of andere reden moeite heeft bij het op- of aflopen van de trap, een traplift kopen. Zo kom je voortaan zonder een extreme inspanning te hoeven verrichten op de plek van bestemming. Dit alles op een veilige manier. Trapliften komen in veel verschillende soorten. Zo zijn er trapliften die je speciaal kunt afstemmen naar jouw wensen. Denk bijvoorbeeld aan trapliften speciaal voor mensen met overgewicht, voor blinden of slechthorende mensen, óf zelfs voor mensen die in een rolstoel zitten. Een traplift vinden die helemaal bij jou past, is dus vaak maatwerk. Gelukkig is er veel mogelijk!

Om een traplift te kunnen monteren in je huis, zijn er wel een aantal eisen waar je trap aan moet voldoen. Er is een solide trap nodig met een breedte van ten minste 70 centimeter. De lift wordt bevestigd aan de trap zelf, en niet aan de muur zoals sommige mensen wel eens denken. Wanneer de traplift aan de buitenkant van je trap bevestigd moet worden, zijn er soms een aantal aanpassingen nodig. Denk aan de trapleuning die weggehaald moet worden. Gelukkig bestaan er liften met een dubbele rails, zodat de tweede rail gelijktijdig kan dienen als leuning voor de overige trapgebruikers.

Traplift aanschaffen

Wanneer je een traplift wilt aanschaffen, is het handig om meerdere liften te vergelijken. Er zijn online meerdere sites waar je een traplift vergelijken kunt. Ook kun je advies vragen aan deskundigen. Zo weet je zeker dat je traplift voldoet aan al je wensen. Dit hulpmiddel is helaas niet goedkoop. Voor vele mensen is een traplift een noodzaak, omdat dit het mogelijk maakt zelfstandig te kunnen blijven wonen, of hun huidige woonplek te behouden. Een tip is om eens te kijken naar tweedehands trapliften. Omdat trapliften robuust zijn, en gebouwd worden van goede stevige materialen, gaat een traplift namelijk vaak meerdere levens mee! 

Gerelateerde berichten

Recente berichten