Verhuizen of verbouwen? Maak een goede afweging

Wanneer een woning niet meer zo goed bij de bewoners ervan past, lijkt verhuizen een logische optie. Toch is dat doorgaans helemaal niet de enige mogelijkheid om problemen die eventueel zijn ontstaan op te lossen. Vaak kan ook een verbouwing ervoor zorgen dat er weer prettig gewoond kan worden. Welke keuze het beste is, hangt af van de situatie en van de persoonlijke voorkeur van de bewoners. Twijfel jij aan verhuizen of verbouwen? Bekijk dan deze overweeg redenen van Sfeer & Wonen die jou helpen bij deze keuze!

Wat wil je het liefst?

Sta je voor de keuze om te verbouwen of te verhuizen, dan is het goed om eerst eens diep in het hart te kijken. Wat zou je, alle eventuele praktische problemen buiten beschouwing latend, het liefst willen? Vind je het geen probleem om te verhuizen? Bijvoorbeeld omdat je toch niet echt een band hebt met je woning of omdat je in je woonomgeving op zoek bent naar andere voorzieningen of een andere sfeer dan nu het geval is? Of omdat je weet dat je huidige woning je simpelweg nooit kan geven wat je wenst, ook niet na een grondige verbouwing? Een flat op zeshoog is tenslotte niet dat huis met die tuin, en zal het ook nooit worden. 

Of ben je juist wél enorm aan je woning gehecht? Zit deze vol met herinneringen die je het liefst dicht bij je wilt houden? Staat deze in een prettige buurt waar je het liefst zou willen blijven? Heb je fijne buren, woont je familie in de buurt? Heb je een heerlijke tuin die je nooit zou willen missen? Door voor jezelf eerlijk te kijken naar wat je het liefst zou willen, is vaak een deel van de keuze al gemaakt. Dit In veel gevallen valt dat wat je wilt ook best te realiseren, als je de eerste keuze tenminste eerlijk een realistisch hebt gemaakt.

Wat kan er aangepast worden?

Wil je het liefst in je huidige woning blijven, en heb je geen wensen die op deze plek onmogelijk zijn, dan is het tijd om te gaan kijken wat je wensen precies zijn en hoe je deze in vervulling kan laten gaan. Op jonge leeftijd gaat het hier vaak om extra woonoppervlakte, bijvoorbeeld door een aanbouw te laten plaatsen. Ben je wat ouder, dan zijn het vaak andere wensen. Hier is het vaak de afnemende mobiliteit die ervoor zorgt dat een woning minder goed lijkt te passen. 

Kijk goed naar wat nu de grootste obstakels zijn en welke je in de toekomst verwacht tegen te komen. Een woning met verdieping kun je beter toegankelijk maken met een traplift. Trapliften van Handicare passen op bijna iedere trap en zorgen ervoor dat je woning net zo comfortabel wordt als een gelijkvloerse variant. Met een beetje geluk kom je in aanmerking voor een traplift vergoeding, maar ook als dit niet het geval is zijn de kosten doorgaans nog steeds veel lager dan die van een verhuizing. Wanneer je graag in je woning wil blijven kan dit dus een prima manier zijn om hier nog lang van te kunnen genieten.

Heb je na het lezen van dit artikel een keuze kunnen maken voor verbouwen of verhuizen? Mooi zo! Voor welke optie je ook kiest het is altijd van belang om jouw huis ook echt eigen te maken. Ben je op zoek naar wooninspiratie? Neem dan gerust een kijkje op de rest van de website. Hier vind je de laatste woontrends, wooninspiratie voor binnen en buiten en alles omtrent lifestyle en wonen!

Gerelateerde berichten

Recente berichten