Langer thuis blijven wonen met een traplift

Als je eenmaal een respectievelijke leeftijd hebben bereikt. Wil je graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Je bent gehecht aan je eigen plekje en je wilt die zelfstandigheid graag behouden. Vaak als je lichamelijk wat gaat mankeren, moet er mogelijk gekeken worden naar mogelijkheden om langer thuis te blijven wonen. Wanneer je bijvoorbeeld slecht ter been bent en moeite hebt met traplopen, dan kan het gunstig zijn om te kijken naar een zogeheten traplift. Aangezien dat een grote stap is, is het belangrijk dat je je goed laat informeren door een expert op dit gebied. Hieronder kun je een aantal punten lezen waar je volgens Sfeer & Wonen in ieder geval op moet letten bij het aanschaffen van zo’n dergelijke traplift.

Mogelijke vergoeding

Helaas vergoed de zorgverzekering geen traplift, maar er zijn wel andere manieren om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Het is zeker de moeite waard om hier wat verder in te duiken, want het kan je een hoop euro’s besparen. Er zijn twee manieren waarop de overheid een traplift vergoed. Ten eerste bestaat er de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), die verzorgt alle hulpmiddelen die er nodig zijn om zolang mogelijk zelfstandig te wonen. Ze vragen hiervoor wel een eigen kleine bijdrage. Daarnaast bestaat er ook nog zoiets als het persoonsgebonden budget (pgb). Dit is een subsidie vanuit de overheid. Iedereen kan deze subsidie aanvragen bij de gemeente, mits er sprake is van een beperking, stoornis of aandoening. Met dit budget kunt u dan zelf zorg en hulpmiddelen aanschaffen.

Verschillende soorten trapliften

Voordat je tot aanschaf overgaat is het belangrijk dat je eerst met een expert nagaat of het überhaupt mogelijk is om een traplift te laten plaatsen. Je kunt namelijk kiezen voor een standaard traplift, maar je kunt er ook eentje op maat laten maken. Deze sluit dan volledig aan op jouw trap, maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Als een groot deel van de traplift wordt vergoed, kan het aantrekkelijk zijn om de traplift op maat te laten maken. Dit zorgt natuurlijk voor extra comfort en geeft meer waarde aan het huis.

Installatie en nazorg

Lees goed op de website van de verkoper, wat ze voor ‘extra’s’ aanbieden. Punten waar je bijvoorbeeld op moeten letten zijn: de installatie en nazorg. Rekenen ze bijvoorbeeld nog extra kosten voor de levering en installatie van de traplift of zit dat bij de prijs inbegrepen. Biedt de verkoper nog iets aan qua nazorg? Het is wel zo fijn als er regelmatig een monteur langskomt voor een eventuele onderhoudsbeurt. Bij de aanschaf van een traplift is het altijd aan te raden om contact op te nemen met een expert in dit vakgebied en je goed door hen te laten informeren.

Vond je dit een interessant artikel? Bekijk dan ook eens één van de andere artikelen van Sfeer & Wonen. Wij houden je graag op de hoogte van de laatste woontrends, alles omtrent wonen en lifestyle en allerlei wooninspiratie voor binnen en buiten.

Gerelateerde berichten

Recente berichten