Kies je voor een douchegoot of een douchebak?

Wil je je badkamer verbouwen, maar heb je last van keuzestress? Of weet je nog niet zo goed wat je met je douche aan wilt? Geen paniek! Hieronder zet Sfeer & Wonen meer uitleg over een douchebak en een douchegoot op een rijtje. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je iets kiest dat bij jouw badkamer past! Voor iedere stijl, budget, combinatie en andere persoonlijke voorkeuren is namelijk wel iets te vinden. 

Eigenschappen van de douchegoot

Douchegoten zijn er in alle soorten en maten. Zo’n goot is een gleufje in de badkamervloer waar het afvalwater van de douche in loopt. Meestal variëren de afmetingen tussen de 70 cm en de 100 cm breed. Om er voor te zorgen dat het water niet gaat lekken zit er vaak een flens bij de douchegoot. Een flens is een rand om de goot heen die voor waterafdichting zorgt. Vaak kun je er ook voor kiezen een rooster over de goot heen te plaatsen. De meest standaard is het ‘sleufrooster’, maar er zijn ook roosters die helemaal afgesloten zijn. Dan loopt het water aan de zijkanten van de douchegoot weg. Je kunt hierbij ook kiezen voor tegels of glas. 

Eigenschappen van de douchebak

Douchebakken zijn er net als douchegoten in alle soorten en maten. Een douchebak vangt al het douchewater op en voert het af, en is waterdicht. De douchecabine wordt vaak bovenop of om de douchebak heen geïnstalleerd. Veel gebruikte afmetingen zijn bijvoorbeeld 80×80 cm, 90×90 cm, 100×100 cm, 120×80 cm. Zo’n douchebak is vaak gemaakt van acryl, quaryl of SMC. Je kunt er voor kiezen om een antislip in de douchebak aan te brengen, gezien het snel glad wordt. Er is ook nog de keuze tussen inbouw en opbouw; bij een inbouw douchebak is de bak gelijkvloers met de rest van de badkamervloer, maar meestal wordt het er bovenop geïnstalleerd. En alsof er nog niet genoeg keuze was, is er ook nog de optie met- of zonder pootjes. 

De voor- en nadelen

Het grote voordeel van een douchegoot is dat de goot makkelijk wegvalt tussen de tegels en daardoor minder zichtbaar is. De badkamer lijkt groter, en het is praktischer wanneer je een inloopdouche hebt. Ook heeft een douchegoot een minimalistische en moderne uitstraling. Nadelen zijn echter dat het meer onderhoud nodig heeft, maar ook dat de voegen van de goot kunnen verweren in verloop van tijd. Het grootste voordeel van een douchebak is dat het gemakkelijker geïnstalleerd kan worden en minder onderhoud vereist. Je bent zekerder van de waterdichtheid en het heeft niet zoveel voegen. Een nadeel is het minder strakke uiterlijk. Ook zijn er ook combinatiemogelijkheden: je kunt een douchebak installeren die ook een goot heeft.

Voor welke optie ga jij?

Na het lezen van dit artikel ben je wat meer te weten gekomen over douchegoten en douchebakken. Gebaseerd op jouw persoonlijke voorkeur en natuurlijk de bovenstaande voor- en nadelen kun je nu een keuze maken. Wil je niet alleen je badkamer aanpakken, maar ook bijvoorbeeld de tuin of iets anders binnen in huis? Laat je dan inspireren door één van onze andere wooninspiratie artikelen voor zowel binnen als buiten. Ook houden wij je op de hoogte van de laatste woontrends en alles omtrent lifestyle en wonen.

Gerelateerde berichten

Recente berichten