Interieur fotograferen? Dan is een flitser een nuttige aanvulling op je camera

Veel mensen gebruiken eigenlijk nauwelijks meer een flitser. De hedendaagse camera’s en lenzen zijn zo lichtgevoelig dat dat in veel situaties ook niet nodig is. Tegelijkertijd zijn die camera’s en lenzen een stuk goedkoper dan vroeger. Dat leidt er al met al toe dat niet iedereen meer een flitser in huis heeft. Toch zijn er nog meer dan genoeg gelegenheden waarbij een flitser een foto een stuk beter kan maken.

Wanneer een flitser gebruiken?

De flitser zoals de meeste mensen die kennen, heet in fotografiekringen een reportageflitser of een externe flitser. Het ingebouwde flitslicht in je camera is meestal niet goed bruikbaar en echt voor noodgevallen. Een flitser gebruik je niet alleen wanneer het te donker is om een goede foto te krijgen. Dat is voor de meeste amateurfotografen wel het doel, maar de professionele fotograaf gebruikt de flitser voor veel meer en niet alleen binnen. Je gebruikt hem ook om schaduwen in te vullen in hard zonlicht of om een bijzonder effect te creëren. Overal waar flets en oninteressant licht is, kun je met een flitser bijzondere dingen doen en je foto beter maken.

Een reportageflitser bij interieurfotografie

Eén van de toepassingen van een flitser is bij interieurfotografie. Interieurfotografie wordt gebruikt bij het verkopen van je woning. Met een spiegelreflexcamera kun je zelf die foto’s maken en hoef je geen professionele fotograaf in te schakelen. Jij kent je eigen huis het beste, kunt het goede moment afwachten en je bespaart op de kosten van een fotograaf. Maar je moet wel op een aantal zaken letten. Je moet je huis goed opruimen en dan niet alleen door het weghalen van losse spullen. Eigenlijk moet je zoveel mogelijk persoonlijke spullen weglaten om de potentiële kopers de mogelijkheid te geven hun eigen invulling te geven aan de ruimtes. Bedenk van tevoren wat de unieke kanten van jouw huis zijn die je graag wilt laten zien. 

Fotografietips bij interieurfotografie

Met een groothoeklens kun je de hele ruimte laten zien en dat is vaak wat je wilt. Gebruik een statief en een flitser om stabiele, scherpe en goed belichte foto’s te krijgen. Zorg dat alles wat je wilt laten zien goed scherp is. Maak je foto’s vanuit een hoek van de kamer. Je krijgt dan het meest ruimtelijke effect en kunt een groot deel van de kamer laten zien. Fotografeer wat lager dan op ooghoogte voor het beste effect. Wacht tot slot op het beste moment van de dag met het mooiste licht om je foto’s te maken. Zo krijg je de beste foto’s om je huis te verkopen.

Gerelateerde berichten

Recente berichten