Goede verlichting is meer dan alleen maar functioneel

Een lamp, die zet je aan als het donker wordt. Dat is hard nodig, want anders zie je niks meer. Alhoewel we verlichting ooit vooral hebben uitgevonden vanwege zijn functie, om ook op de momenten waarop de zon niet schijnt toch licht hebben om iets te kunnen doen, is dat in de loop der jaren wel veranderd. Alhoewel we lamplicht nog steeds nodig hebben om ook als de zon onder is normaal te kunnen functioneren, zijn we ook steeds meer in gaan zien dat het licht dat je gebruikt ook van grote invloed is op de sfeer die ergens heerst.

Een tl-balk in je woonkamer?

Lamplicht is zo aanwezig in ons leven, dat we er eigenlijk nauwelijks meer bij stil staan. We verwachten dat het er is, en dat het goed is. Hoe belangrijk een lamp kan zijn voor de sfeer, merk je vaak pas als het niet klopt met wat je gewend bent of verwacht. Denk bijvoorbeeld eens aan een sfeervol restaurant. De juiste lampen spelen daarin een enorm grote rol. Met zachte, warme lampen creëer je er precies de sfeer die past bij een intiem diner. Zijn de gasten vertrokken en gaan de grote, heldere lampen aan, dan lijkt de ruimte opeens compleet anders.

Ben je ooit op het idee gekomen om een tl-balk in je woonkamer te hangen? Waarschijnlijk niet. Dit soort lampen is namelijk vooral functioneel. Ze geven lekker veel licht, helder licht dat lijkt op daglicht, en zijn dus vooral geschikt voor ruimtes waar dat hard nodig is. Scholen, kantoren, ziekenhuizen; puur functioneel, en van groot belang dat de boel goed verlicht is. In je woonkamer kies je eerder voor lampen die wat zachter licht verspreiden. Een vloerlamp, die zie je daar zo voor je. Iets waar je in een ziekenhuis of op kantoor dan weer weinig aan hebt; ze geven te weinig licht om een grote ruimte goed te verlichten.

Lampen voor de sfeer

Alhoewel we lampen dus nog steeds nodig hebben om de ruimtes waarin we ons bevinden zodanig te verlichten dat we er ook als de zon onder is normaal in kunnen bewegen, gebruiken we ze ook steeds meer om sfeer te creëren. Om die reden kiezen we er bijvoorbeeld voor om een woonkamer niet met één grote lamp direct in zijn geheel te verlichten, maar plaatsen we liever meerdere lampjes die naast licht ook sfeer aan de ruimte geven. In privéruimtes kiezen we vooral voor warm licht, terwijl we in meer publieke, functionele ruimtes eerder voor meer natuurgetrouw of juist extra wit licht kiezen, om extra goed te kunnen zien.

Gerelateerde berichten

Recente berichten